עומדים לבצע תמ”א 38? קבלו 5 טיפים חשובים

דיירים המתגוררים בבניינים שנבנו או תוכננו טרם שנת 1980, זכאים להיכנס לתוכנית תמ”א 38, שמטרתה לחזק את המבנה מפני רעידות אדמה ולהקנות לדיירים וליזמים זכויות מכוח תוכנית תמ”א 38.

אולם, תהליך זה נחשב לעיתים לארוך ומסורבל, עקב בירוקרטיה, וויכוחים מצד הדיירים.

הבאנו בפניכם מספר טיפים כדי לצלוח את התהליך בזמן המינימאלי.

1. להגיע להסכמות במהירות

עיכובים הם עקב האכילס של פרויקטים של תמ”א 38. לרוב, עיכובים אלה נוצרים בשל ריבוי דיירים ודעות. דייר אחד סבור כי יש להתקשר עם יזם אחד, והשני חושב אחרת וכו’. חוסר שיתוף הפעולה בין הדיירים יכול להוליד עיכובים כבר בתחילת הדרך. ההמלצה היא להגיע להסכמות במהירות ולפעול כולם כגוף אחד מאוחד, או לחלופין למנות  נציגות דייריםשיבחנו את הדברים ויגיעו להחלטות.

2. בקשות מופרכות מהיזם

דבר נוסף שעשוי לעכב פרויקט תמ”א 38 בתל אביב הוא הבקשות המופרכות של בעלי הבניין אל מול היזם. תושבי תל אביב מודעים לערך הקרקע שלהם, הרי הרווחיות על דירה בפריים לוקיישן תהיה גבוהה יותר ליזם, ולכן לעתים מבקשים הדיירים בקשות מוגזמות שעשויות לעכב את הפרויקט מבחינה בירוקרטית , או לחלופין בקשות שהיזמים מתקשים להתיישר עמן. אם כך, אכן מדובר בשוק חופשי, אולם הבקשות המופרכות יוצרות עיכובים משמעותיים.

3. בדיקת כדאיות מצד היזם

שלב המו”מ מעכב באופן משמעותי את תחילת העבודה. כאשר יזמים נדרשים לבצע בדיקות עומק הנדסיות  בכדי לבחון את כדאיות הפרויקט, בשלב זה הדיירים מתחייבים לנון שופ, משמע – הם לא יכולים לפנות ליזם אחר עד שהיזם איתו בחרו להתקדם לא מסיים עם הבדיקות ונותן את הצעתו.

4. מה נותנים ומה מקבלים – שלב מו”מ

המו”מ החוזי עשוי להימשך ואפילו להימרח על פני מספר רב של חודשים. מריחה זו אינה אפקטיבית כלל. בכדי להימנע מעיכובים מיותרים בנושא המו”מ מול היזם, הגדירו זמן מסוים מול העורך הדין לסיום הטיוטה, וודאו מראש כי הוא יהיה זמין עבורכם בזמן זה כדי לקצר את התהליך.

5. עיכוב מצד השכנים

כדאי לדעת מראש כי קיים סיכוי שדיירים בבניינים השכנים עלולים להגיש התנגדויות לביצוע הפרויקט לוועדה המקומית בשל סיבות שונות כמו נזקים וכו’. התנגדות אלה עשויות לעכב את התוכנית, מכיוון שבמרבית המקרים הדברים אינם נפתרים בוועדה, אלא בערכאות גבוהות. כדאי לקחת זאת בחשבון ולפעול במהירות לסיום התהליך.

בהצלחה!